הורות משותפת

קשר בין שני יחידים שמעוניינים להביא יחדיו ילד לעולם מבלי לקיים מערכת יחסים זוגית

מה זה הורות משותפת

הורות משותפת הינה כינוי לקשר בין שני יחידים שמעוניינים להביא יחדיו ילד לעולם מבלי לקיים מערכת יחסים זוגית ביניהם, וללא קשר נישואים. קשר כזה יכול להיווצר בין גבר ואשה ששניהם הטרוסקסואליים ("סטרייטים"), או כאשר שניהם חד מיניים, כגון הומו ולסבית, או כאשר רק אחד מהם הינו חד מיני, ועוד. מהות הקשר ביניהם הוא רצונם של הצדדים להביא ילד/ים משותפים לעולם והסכמות הצדדים ביחס לגידול הילד וסיפוק צרכיו וכו'.

מדובר בסוג הורות שהולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות, בצד אמצעים נוספים להבאת ילדים לעולם מחוץ לתא המשפחתי המקובל במסגרת קשר הנישואין הממוסד, כגון הבאת ילד באמצעות תרומת זרע. ההיריון עצמו יכול להתבצע באמצעות הפריה מלאכותית, אם פונדקאית, ובמקרים מסוימים אף באמצעות קיום יחסי מין לשם מטרה זו בלבד.

ואולם, דווקא בגלל שאין המדובר בזוג הורים שגם חולקים יחסים זוגיים ביניהם על כל המשתמע מכך ואין ביניהם כל יחסי רכוש ואח' מעבר לרצונם והחלטתם בילד המשותף, חשוב ומומלץ לערוך הסכם הורות משותפת, באמצעות עו"ד לדיני משפחה המומחה בסוגיה זו, אשר יעגן את ההסכמות שלהם לגבי הילד המשותף ומערכת היחסים, הזכויות, והחובות בינם לבין עצמם. ההסכם מומלץ במיוחד כאשר מדובר בצדדים שאין הכרות מוקדמת ממושכת ביניהם, כך שלמעשה הם לא ממש יודעים עם מי הם עומדים לקשור את חייהם, מהם תפיסות עולמו ומאפייני האישיות שלו. עוד רצוי לערוך הסכם זה עוד לפני הכניסה לתהליך ההפריה, ההיריון, ולידת הילד, וזאת כדי למנוע מצבים בהם מתעוררות בין הצדדים מחלוקות בלתי ניתנות לגישור לאחר שכבר לא ניתן לחזור מהתהליך.

הסכם הורות משותפת צריך לכסות את כל הנקודות העיקריות הרלוונטיות לתהליך ההורות והאחריות לשלומו, בטחונו, בריאותו, חינוכו צרכיו הנפשיים והפיזיים של הילד, וזאת החל משלב הכניסה להריון וכלה באופן גידולו, לפחות עד לגיל 18, הוא הגיל בו הילד הופך לבגיר שעומד ברשות עצמו. על מנת לתת להסכם ההורות המשותפת משנה תוקף, מומלץ מאד גם לאשר אותו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה.

בין היתר, מומלץ לדון ולהגיע להסכמות בנקודות הבאות: 

מעקב ההיריון

קיום בדיקות גנטיות לפני הכניסה להריון, קיום בדיקות במהלך ההיריון, מימון העלויות הכרוכות בבדיקות, נוכחות הגבר במהלך ביצוע הבדיקות, נוכחות במהלך לידה.

משמורת והסדרי ראיה

מאחר ומדובר בשני הורים שאינם זוג שמתגורר יחדיו, יש להחליט האם הילד יגדל אצל אחד מהם בעוד השני יקבל הסדרי שהייה, או שאולי שני ההורים יחלקו ביניהם משמורת בהורות משותפת בחלוקה שווה.  

תשלומי מזונות

סוגיית תשלומי המזונות תלויה בסוגיית המשמורת וזמני הסדרי השהייה. יש הבדל מהותי בין  תשלומי המזונות במקרה של משמורת יחידנית, לבין תשלומי המזונות במשמורת משותפת. 

אופן חינוך הילד

בעת הדיון בנקודה הזאת יש לקבוע באיזה מסגרות חינוכיות ילמד הילד, ומי יישא בהוצאות אלו, כמו גם במימון חוגים ולימודי העשרה נוספים עבור הילד. 

זקוקים לעזרה בניסוח הסכם הורות? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.