ירושות ועזבונות

ירושה על פי דין או במסגרת צוואה

החוק אשר מסדיר בישראל את אופן חלוקת הירושה והעזיבון של אדם שנפטר הינו חוק הירושה, תשכ"ה-1965. בהתאם לחוק זה, ניתן להוריש את עיזבונו של אדם שנפטר באמצעות שתי דרכים בלבד: או על פי הדין, כלומר, בהתאם להסדר הקבוע בחוק הירושה, או במסגרת צוואה.

חוק הירושה קובע כיצד תתבצע חלוקת הירושה בין קרובי משפחתו של הנפטר בהתאם לשיטת הפרנטלות, קרי, שיטת שלושת ענפי הירושה: צאצאים, הורים, והורי הורים של הנפטר. במידה שקיימים יורשים בענף הראשון, הם ירשו את כל העיזבון, כך שהיורשים בענפים הבאים לא יהיו זכאים לאף חלק בה, וכן הלאה. חלקו של בן הזוג של הנפטר נקבע בהתאם לענף הירושה שהותיר אחריו המנוח. כך, לדוגמה, אם הנפטר הותיר אחריו בן זוג וילדים, אזי חלוקת הירושה על פי הדין תיעשה שווה בשווה בין בן זוגו של המנוח לבין ילדיו, ועל כן בן הזוג יורש מחצית מהעיזבון ואילו הילדים יורשים את המחצית האחרת, תוך חלוקה שווה ביניהם. במידה שהנפטר הותיר אחריו רק בן זוג ללא ילדים, אזי בן הזוג יירש לבדו את מלוא העיזבון. במקרים שבהם לנפטר אין אף לא יורש אחד לפי הדין, ירושתו תועבר לידי המדינה, שתשתמש בה למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד, כאמור בסעיף 17 לחוק הירושה.

כדי לחלק את הירושה על פי הדין, יש להוציא צו ירושה. לשם כך יש להגיש בקשה לקבלת צו ירושה בפני רשם הירושות. ניתן להגיש את הבקשה באופן מקוון אם המנוח הותיר אחריו: צאצאים ובן/ת זוג; רק צאצאים; בן/ת זוג והורים, ואין לו צאצאים; רק הורים. בכל מקרה אחר יש להגיש את הבקשה באופן ידני או באמצעות הדואר.

במידה שהנפטר רוצה לקבוע הסדר חלוקת ירושה באופן השונה מההסדר הקבוע בחוק הירושה, הוא רשאי לעשות זאת במסגרת צוואה. לפי חוק הירושה, קיימים ארבעה סוגים שונים של צוואות:

הסכמי גירושין

צוואה שנכתבה כולה בכתב ידו של המוריש, וכוללת תאריך וחתימה.

ירושות ועזבונות

צוואה שנערכה בכתב, בדרך כלל בדפוס, ונחתמה בפני עדים.

גישור משפחה

צוואה שנערכת על ידי המצווה בעל פה או בכתב בפני גורם משפטי.

הסכמי רכוש

צוואה שנאמרת בעל פה על ידי המצווה בפני שני עדים.

זקוקים לעזרה בניסוח הסכמי משפחה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

צוואה בכתב יד
– צוואה שנכתבה כולה בכתב ידו של המוריש, וכוללת תאריך בכתב ידו וחתימה בכתב ידו.

צוואה בפני עדים
– צוואה שנערכה בכתב, בדרך כלל בדפוס, ונחתמה בכתב ידו של המצווה, בפני שני עדים, שאף הם חותמים על הצוואה.

צוואה בפני רשות
– צוואה שנערכת על ידי המצווה בעל פה או בכתב בפני גורם משפטי מוסמך כגון שופט, נוטריון, וחבר בית דין דתי, שגם הוא חותם עליה.

צוואה בעל פה
– צוואה שנאמרת בעל פה על ידי המצווה בפני שני עדים, בנסיבות שבהן הוא מוגדר כ-"שכיב מרע", דהיינו, מי שגוסס ועומד למות. שני העדים צריכים להעלות על גבי הכתב את צוואתו שבעל פה של המצווה, ולהפקיד אותה בפני רשם הירושות. במידה שהמצווה נותר בחיים כעבור חודש ממועד עריכת הצוואה, הצוואה בטלה.

על מנת לחלק בפועל את עיזבון המנוח בין היורשים החוקיים, בין על פי הדין ובין על פי הצוואה, לעתים מתעורר הצורך למנות מנהל עיזבון. לדוגמה: כדי לשמור על זכויות היורשים, כאשר מדובר בעיזבון הכולל נכסים רבים שמצריכים טיפול מיוחד, כאשר במסגרת הנכסים קיים מפעל שיש להמשיך ולנהלו כעסק חי, או כאשר יש צורך לאתר את כל נכסי המנוח, לסלק חובות ישנים, או כאשר יש חילוקי דעות בין היורשים לגבי אופן ניהול העיזבון או חלוקתו, וכיוצא בזה.

בהתאם לסעיף 78 לחוק הירושה, כל מי שמעוניין במינוי מנהל עיזבון יכול להגיש בקשה לשם כך. החוק תקף לא רק עבור יורשיו של המצווה, אלא גם עבור נושים של המצווה וגורמים נוספים בעלי עניין. במידה שהבקשה מוגשת בהסכמת כל הנוגעים בדבר, יש להגישה בפני רשם הירושות. במקרים שבהם הבקשה מוגשת שלא בהסכמת כל הנוגעים בדבר, יש להגישה בפני בית המשפט לענייני משפחה.

התנגדות לצו ירושה / ביטול צו ירושה

התנגדות למתן צו ירושה בכתב והתנגדות למתן צו קיום צוואה מוגש לרשם לענייני ירושה, על מנת למנוע מתן צו ירושה/קיום צוואה בהתאם לבקשה שהוגשה. ניתן להגיש התנגדות לאחר שהוגשה בקשה למתן צו ירושה וטרם הוצאתו של צו ירושה.

ביטול צו ירושה הינה בקשה לרשם הירושה לגבי צו ירושה שיצא בעבר כמו גם צו קיום צוואה באותה מידה ניתן להגיש בקשה לביטול צו שניתן כבר בעבר.

בקשות אלו עוברות לדיון בביהמ"ש לענייני משפחה שם בנסיבות מסוימות כגון מצבו הקוגנטיבי וכשירות המצווה, כגון השפעה בלתי הוגנת, נסיבות סביב הצוואה וכו'. גם הצוואה עצמה אמורה להיות מובנית על פי חוק הירושה לפי דרישותיו כגון עדים וכו'. כן ניסוחי הצוואה ובהירות הנוסח מהותי לצורך קביעת תוקפה של הצוואה. 

 

עומדים בפני החלטה? מתלבטים?

נשמח לספק לכם יעוץ מקצועי ודיסקרטי בכל נושא הקשור לירושות ועזבונות.