ענייני אפוטרופסות

ויפוי כוח מתמשך

עו"ד רינת קדמי הוכשרה ומוסמכת לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב 1962 – לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון לרבות יפוי כוח רפואי ולרכוש. המהפכה בחוק האפוטרופסות תיקון 18, תכנון עתיד באופן מוקפד ומדויק לחיינו כאשר חו"ח תבוא עלינו רעה. 

הוראות ביחס לקטינים וביחס לאפוטרופסות על הקטינים לעת אנו לא נוכל לתפקד, ולעת מוות חו"ח.

זכויות החולה, לרבות עריכת יפוי כח רפואי, הבעת רצון על פי חוק החולה הנוטה למות ועוד.

יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי לפי חוק האפוטרופסות תיקון 18 המאפשר לכל אדם בגיר, מעל גיל 18, לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה ומצבו יירע. הידרדרות במצבו יכולה להיות בכל גיל, לנבוע מתאונה כגון תאונת דרכים או כל תאונה אחרת, מחלות לרבות מחלות בזקנה , מוגבלות נפשית ושכלית כל אלו העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם ויכולתו לפעול ולקחת החלטות על חייו.
האדם יכול לתת  ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו, האישיים כולל הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם.

על מיופה הכוח לפעול על פי הנחיות אותו אדם שנתן את יפוי הכח, עליו לחתום ולאשר בכתב בפני עורך דין או בעל מקצוע ביפוי כח רפואי את הסכמתו לתוכן ייפוי הכוח המתמשך, לרבות ההנחיות המקדימות הנכללות בו. במקרים שבהם יש מחלוקת, קושי או משהו חריג ביחס לביצוע הנחייה או פעולה ביפוי הכח על מיופה הכח לפנות קבלת הוראות מביהמ"ש כיצד עליו לפעל.

חוק האפוטרופסות תיקון 18 הביא רוח חדשה ושינויים רבים המאפשרים לאדם יכולת לתכנן את עתידו לעת יירע מצבו בכל המישורים. דבר זה מייתר את הצורך במינוי אפוטרופוס ע"י ביהמ"ש לעיתים ועקב סכסוך בני משפחה, מינוי אפוטרופוס חיצוני שאינו מכיר את האדם שמונה לו אפוטרופוס לרבות חברת אפוטרופסות. בפועל ובמצבים רבים אנשים אינם מקבלים את הדרוש להם והם מוגבלים במצבם זה מלחיות כפי הורגלו וכפי שהיו רוצים. השינויים הביאו גם לכך, שלא נדרשים הגשת דוחות ופרטות לאפוטרופוס הכללי ופיקוח הדוק של האפוטרופוס הכללי מתוך חשיבה כי אותו בן משפחה או קרוב שמונה מיופה כח הינו איש אמונו וקרוב לאדם שמונה לו אפוטרופוס ויפעל לטובתו. ביהמ"ש יתערב במקרים שבהם יש חשש כי מדובר בניצול זכויות אותו אדם או שלא פועלים בתום לב, אך אין מדובר בדבר אוטומטי כפי שהיה עד כה.

ביחס לקטינים ובכל הקשור להבעת משאלה ניתן לערוך מסמך בו יקבע מי יהיה עם ילדים מתחת לגיל 18 או שאינם כשירים, לעת מצב ההורה יורע. מסמך הבעת משאלה למינוי אפוטרופוס עליו אני סומך בכל מישור שהוא בהתאם להנחיות שנותן האחראי וביהמ"ש יתחשב ברצונו לעת קביעת האפוטרופוס. ניתן גם להביע משאלה ביחס למי ישמש אפוטרופוס כגון על קטינים במקום ההורה לאחר פטירתו וזאת מכח הוראות בצוואה ביחס להבעת משאלה לגבי אפוטרופסות.

לקריאה נוספת:
תקנות האפוטרופסות
חוק חולה העומד למות
חוק זכויות החולה

עומדים בפני החלטה? מצויים ברגעי משבר משפחתי?

נשמח לספק לכם יעוץ מקצועי ודיסקרטי בכל נושא הקשור לירושות ועזבונות.