חושב/ת על גירושים הרבה זמן? נמצא/ת במשבר בחיי הנישואין? מעוניין/נת לקבל ייעוץ בנוגע לתיק גירושים? נפתח נגדך תיק גירושין בהפתעה? רוצה לדעת זכויותיך? מה מצבך המשפטי ? מחפש/ת עורך דין גירושין בהרצליה מקצועית? מעוניין/ת בשירות עורך דין גירושין ברעננה עם ליווי משפטי?
לפני ביצוע כל פעולה מומלץ לפנות לעו"ד בתחום לקבלת ייעוץ וליווי משפטי. משרדינו מתמחה בדיני משפחה מעל 20 שנה ויש בידינו את הידע וניסיון רב בכל הנוגע להליך גירושין ובכל המישורים הנוגעים לכך ניסיון רב בתיקים מורכבים והצלחות רבות.
ההחלטה היכן לפתוח תיק גירושין ובכל העניינים הקשורים בפירוק קשר הנישואין כגון ענייני רכוש, משמורת, מזונות וכולי, בבית דין רבני או בבית המשפט לענייני משפחה, הינה קריטית לצורך ניהול והצלחה במשפט.
עפ"י חוק ענייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם הייחודי של בתי דין רבניים. כלומר החוק קובע כי הגירושים בין יהודים יתקיימו אך ורק בבית דין הרבני אשר לו סמכות שיפורט בלעדית בענייני נישואין וגירושין ועל פי דין תורה. לביה"ד עוד סמכויות ייחודיות כגון דיון והכרעה בעניין הכתובה, תביעת שלום בית, צו מדור ספציפי וכו'.

ביה"ד הרבני הנו בעל הסמכות הייחודית לדון בכתובתה של האישה מבעלה אותו קיבלה ביום נישואיה על מנת להבטיח את זכויותיה לעת פירוד בחיים או במוות כתובה מהעיזבון ובנסיבות מסוימות החלות בעניין הספציפי. מקרים שבהם אישה זכאית לכתובתה הינם בין היתר בגידתו של הבעל בה ועזיבתו לטובת אישה אחרת רצונו להתגרש בשל כך מצב בו הבעל מרד באישה וכלפי התחייבויותיו מעצם הנישואין כלפי האישה. כך וכדוגמה מצב בו האישה לא תהיה זכאית לכתובתה בין היתר עזיבתה את בית המגורים שלא עקב אלימות, מעשי כיעור וזנות של האישה במהלך הנישואים.
ביה"ד הרבני הנו בעל סמכות ייחודית לדון בתביעת שלום הבית שמגיש בעל כנגד אישה או להיפך כולל סמכות ייחודית במתן צו מדור ספציפי שלא למכור את דירת המגורים עד לברור תביעת שלום הבית ומתוך רצון שלא לפרק את הבית המשותף קודם ברור האם יש סיכוי לעשות בין בני הזוג שלום בית.
ואולם ישנם עניינים שהנם בסמכות מקבילה בשתי ערכאות בתחום המשפחה, כגון מזונות אישה, ילדים, משמורת, וענייני הרכוש והחובות.
במצב בו בני הזוג מגיעים להסכם גירושין כולל ביחס לכל העניינים, הסכם זה יעבור הליך אישור בביהמ"ש או בביה"ד הרבני ויינתן לו תוקף של פס"ד. ואולם בכל הנוגע לגירושין אלו בסמכותו הייחודית של ביה"ד הרבני בלבד ולכן שם יעברו בני הזוג תהליך של אישור הגירושין וסידור הגט.
מדובר בהליך קצר של שני דיונים, לעיתים מתבצעים בדיון אחד ובו גם מתבצע סידור הגט בין הצדדים. משמעות העניין היא קבלת תעודת גירושין ולפיה משתנה סטטוס האדם מנשוי/אה לגרוש/ה לרבות מול משר הפנים.
סידור הגט הינו תהליך ובו בין היתר מתבצע בירור שמות, ביטול מודעות, כתיבת הגט ע"י סופר מומחה מטעם ביה"ד לכתיבת כתבי קודש הממונה ע"י הבעל/המגרש מטעם ביה"ד אשר כותב את הגט באופן מוקפד על גבי קלף באמצעות דיו וקולמוס, ביה"ד יבדוק את הגט והעדים ורק לאחר שיאשר את הגט יתקיים טקס מסירת הגט בין הבעל לאישה המגרש מול המגורשת ובו הבעל ימסור את הגט לאישה והאישה תקבלו.
כאשר מגישים בקשה בהסכמה משותפת להתגרש מומלץ קודם לכן להסדיר בהסכם את כל העניינים הכרוכים והקשורים בנישואין ובגירושין לרבות ענייני הילדים. בני הזוג יסכמו ביניהם ויסדירו את המחלוקות ביניהם בהסכם גירושין המתבצע ע"י עו"ד מומחה בדיני משפחה.
בני הזוג יכולים לפנות להליך גישור על מנת להגיע ביניהם להסכמות אשר ינוסח כהסכם גירושין או לחלופין לפנות במשותף לעו"ד מומחה לדיני משפחה על מנת שינסח ביניהם הסכם גירושין כולל. כמו כן הליך יישוב סכסוך אשר ניתן לפתוח באחת מהערכאות השיפוטית בענייני משפחה. הליך זה בכל מקרה קודם להגשת תביעות ובמסגרתו גם ניתן להגיע להסכמות ביחידת הסיוע שליד בתי המשפט ותוך שמומלץ להתייעץ ע"י עו"ד בכל הנוגע למצב המשפטי במקרה הספציפי הזכויות והחובות הנובעים מכך.
הסכם גירושין בין בני זוג נשואים חייב לעבור אישור בערכאה שיפוטית או בביהמ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני ואולם הגירושין יתבצע אך ורק בביה"ד הרבני אשר הוא היחיד שיש לו הסמכות בכל הנוגע לענייני הגירושין.
במצב בו בני הזוג אינם מגיעים להסכם הם פונים לערכאות משפט ובכל מקרה ניתן גם בכל שלב להגיע להסכם כולל.
חשוב להתייעץ ולהיות מלווה ע"י עו"ד בענייני משפחה המומחה בתחום זה עוד קודם פתיחת הליך משפטי.
עפ"י החוק תביעת גירושין בין יהודים שתוגש לביה"ד הרבני, בין אם ע"י האישה ובין אם ע"י האיש יהיה לביה"ד הרבני שיפוטי ייחודי בכל עניין הכרוך בתביעת הגירושין לרבות מזונות לאישה ולילדי בני הזוג. יובהר ויודגש כי בכל הנוגע לענייני משמורת הילדים הרי שתביעה זו כרוכה מעצם טיבה וטבעה לבית דין רבני גם אם לא נתבעה במפורש במסגרת תביעת הגירושין.

בכל מקרה של מחלוקת בין סמכות של ביה"ד הרבני אל מול ביהמ"ש לענייני משפחה בעניינים הכרוכים לגירושין במצב בו יש סמכות מקבילה כגון בענייני רכוש, מזונות אישה, יכריע הכלל של מרוץ הסמכויות, מי פתח ראשון ? היכן? ובאלו עניינים? חשוב להדגיש כי מרוץ הסמכויות הוקדם כבר לשלב של פתיחת הבקשה ליישוב סכסוך אשר נדרשת עוד קודם פרוץ התביעות ומי שפתח ראשון זוכה בתקופה של 15 יום על פי החוק בה הוא יכול להגיש תביעות לפני הצד שכנגד. כאשר מוגשת תביעת גירושין לביה"ד הרבני וצד טוען לחוסר סמכות נקבע מבחן משולש שנקבע בפסיקה ולפיו מבחני עזר על מנת למנוע שימוש לרעה של צד במשפט : נדרש כי תביעת הגירושין תהא כנה; כי הכריכה תהא כנה; וכי הכריכה תהא כדין (בג"ץ 8497/00 פייג-פלמן נ' פלמן, פ"ד נז (2) 118, 132; ע"א 118/80 גבעולי נ' גבעולי, פ"ד לד (4) 155, 157; בג"ץ 6334/96 אליהו נ' בית הדין הרבני האזורי (לא פורסם) ; לדיון במבחני העזר ראו אצל מ' שאוה "על 'כרוך' ועל 'כנות' היפסק 'מרוץ הסמכויות' בענייני מזונות בין בית-המשפט המחוזי לבין בית הדין הרבני?" עיוני משפט ג 719, 727 (תשל"ב). המטרה היא כי שופט/הרכב דיינים יכריע בכל ענייני המשפחה ולא יהיה פיצול בין הערכאות בנוגע למשפחה אחת – משפחה אחת שופט אחד.

בכל הנוגע למזונות הילדים נקבע בפסיקה כי נדרשת הסכמה לברור העניין בבית הדין של שני הצדדים ובמקרה בו צד מתנגד לכך הרי שהעניין יהיה בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה ובכל הנוגע למזונות הילדים.
חשוב להבין שאין מקרה הדומה למשנהו וכל מקרה נבחן גופו על פי נסיבותיו ובמסגרת המשפטית במקרה הספציפי.
אני כאן לתת לך ייעוץ בתחום גירושין ראשוני ללא התחייבות, לנוחיותכם 2 סניפים: עורך דין גירושין בהרצליה, עורך דין גירושין ברעננה.
אשמח לסייע לך לעבור את תהליך גירושים למזער עבורך נזקים כספיים, חייגו או שלחו פנייה מהאתר כעת.