הסכמי משפחה

הדרך המיטבית למנוע סכסוך משפחתי עתידי או לפתור סכסוך משפחתי קיים

מה הם הסכמים במשפחה?

הסכמים במשפחה הינם הסכמים העוסקים בהסדרת עניינים או מחלוקות שונות הקשורות בענייני משפחה על כל היבטיו. הסכמים במשפחה משמעותיים ביותר, לצורך הגדרה והגנה על אינטרסים וזכויות היחיד / היחידים בתוך התא המשפחתי, מתוך ראייה כוללת ומאוזנת של טובת כלל המשפחה ובייחוד טובת הילדים. תכנון המשפחה, הסכמי הורות משותפת, הסכמי חיים משותפים, הסכמי ממון, לרבות ביחס לידועים בציבור, הסכמי גירושין הסכם בין יורשים ועוד.

מטרת ההסכם המשפחתי הינו להגדיר ולקבוע את הזכויות והחובות של הצדדים להסכם באור טובת כלל המשפחה, בדרך של איזונים ויצירת מנגנונים להגנה ויישום הוראות ההסכם וקביעותיו במידה ואלו תופרנה, חלילה.

רצוי לערוך הסכמים במשפחה מבעוד מועד, כדי למנוע סכסוך עתידי, אולם מוטב לערוך אותם גם בדיעבד, לאחר שהסכסוך או הסוגיה המשפחתית כבר פרצה, זאת על מנת ליישב את המחלוקות בדרכי שלום ונועם, מחוץ לכותלי ערכאות המשפט.

הסכם היא הדרך הטובה ביותר לפתרון כלל הסוגיות והמחלוקות בתוך התא המשפחתי בדרך מכובדת, באופן יצירתי המתאים לנסיבות כל משפחה ספציפית. היתרונות של ההסכם המשפחתי, הן רבות ובעיקר שמירה על התא המשפחתי והמשך תפקודו בשיתוף פעולה, באור טובת המשפחה והילדים. חשובה גם הדוגמא האישית, אותה אנחנו נותנים לבני המשפחה, בדרך של הגעה להסכם בדרכי נועם על pני יריבות משפטית, במשפחה.

להלן דוגמאות נפוצות להסכמים במשפחה העוסקים ביחסים בין בני משפחה ובכלל כך בני זוג, ילדיהם, ביחסים בין יורשים ועוד.

הסכמי גירושין

הסכם שמסדיר את כל המחלוקות בנוגע והקשור בקשר הנישואין / ידועים בציבור ובפירוד כגון: הגירושין, ענייני אפוטרופסות וקבלת החלטות בנוגע לילדים, חלוקת זמני שהות של ההורים עם הילדים, מזונות וחלוקת הוצאות הילדים הישירים והעקיפים, הסדרי רכוש וממון לרבות הזכויות והחובות ועוד.

ירושות ועזבונות

הסכם המסדיר את שלום הבית בין הצדדים במצב בו מערכת היחסים הזוגית נקלעת לקשיים. ההסכם קובע את התנאים להמשך הזוגיות או לפירוקה למקרה ששלום הבית לא יצלח.

גישור משפחה

מסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של פירוד. ניתן לערוך הסכם זה לפני מיסוד יחסיהם בין כידועים בציבור ובין כנשואים וניתן גם במהלך יחסיהם.

הורות משותפת

הסכם שנערך כאשר היורשים מעוניינים לחלק ביניהם את נכסי העיזבון באופן שונה מכפי שנקבע בדין או בצוואה. 

זקוקים לעזרה בניסוח הסכמי משפחה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

הסכם גירושין
הסכם גירושין בין בני זוג נשואים חייב לקבל אישור ותוקף פס"ד בערכאת משפט שהיא ביהמ"ש לענייני משפחה או בית הדין הרבני האזורי, בהתאם לעניין. ויובהר כי כל הנוגע בגירושין עצמם לרבות אישורם וביצוע הגט הנו בסמכות בלעדית של בית הדין הרבני.

הסכם שמסדיר את הסוגיות הכרוכות בנישואין ובגירושין לרבות הגירושין, חלוקת זמני שהות הילדים אצל כל אחד מההורים, מזונות הילדים וחלוקת הוצאותיהם, הסדרי הממון, חלוקת הרכוש המשותף, הזכויות והחובות, וכל הקשור במישרין ובעקיפין בנישואין ובגירושין. הסכם גירושין ממצה את כלל העניינים והמחלוקות, הכרוכים בגירושין, מטרתו היא לסיים באופן סופי ומוחלט את כלל טענות הצדדים האחד כלפי האחר, בכל המישורים.

הסכם זה איננו נכנס לתוקף עם חתימתו על ידי בני זוג נשואים המוגדרים כצדדיו, אלא רק לאחר שהוא מאושר כדין על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, בהתאם לסעיף 2(א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. אישור ההסכם על ידי אחת מהערכאות הללו מקנה לו גם תוקף של פסק דין, כך שבמידה והוא יופר חלילה, ניתן יהיה לאכפו בין באמצעות מערכת ההוצל"פ ובין באמצעות אכיפת הסכם בביהמ"ש, בזיון ביהמ"ש, ועוד.

הסכם שלום-בית
הסכם שלום בית הינו הסכם אשר נערך כאשר מערכת היחסים בין בני זוג נקלעת לקשיים. על מנת לשקם מערכת זו, להצילה מפני פירוק הקשר ולמנוע את גירושי בני הזוג. למעשה, הסכם זה כולל לרוב שני חלקים: החלק הראשון עוסק בקביעת התנאים, העקרונות והתחייבויות הצדדים לשם השגת שלום בית. בין התנאים ניתן לרוב למצוא הוראות ביחס להמשך הדרך, ביחס לטיפול מקצועי, חלוקת הטיפול וההוצאות הקשורות במשפחה לרבות הילדים והבית המשותף. החלק השני, ככל הנדרש, עוסק בהסדרת הגירושין, למקרה שניסיון שלום הבית לא יצלח. לפיכך נהוג גם לכנות הסכם זה "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין". החלק השני הינו למעשה הסכם גירושין לכל דבר ועניין, אשר יכול להכיל את כל האספקטים הקשורים בגירושין ועל כן גם אותו יש לאשר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, כדי להכניסו לתוקף.

הסכם ממון
הסכם ממון הינו הסכם המסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג למקרה שיום אחד הם חלילה ייפרדו. ניתן לערוך הסכם זה לפני הנישואים ובמקרה זה ייקרא ההסכם "הסכם טרום נישואין", או במהלך הנישואים  ובסיומם. מטרת הסכם הממון הינה למנוע מחלוקות בין בני הזוג במקרה של פירוד בחיים או בפטירה וכן אופן חלוקת הרכוש ביניהם באופן שונה מהסדרי החלוקה שלפי הדין, לרבות הסדר איזון המשאבים לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג. מקובל לערוך הסכם ממון כאשר מדובר בנישואים שניים של אחד או שני בני הזוג, כאשר לאחד מבני הזוג יש יותר נכסים מלשני, או שברצון בני הזוג להגן או למנוע מחלוקות עתידיות כאשר אין מדובר באיזונים רגילים. ניתן לערוך הסכם ממון גם כאשר מדובר בבני זוג שהינם ידועים בציבור, בני אותו מין ועוד. 

בכל הקשור לבני זוג נשואים הסכם ממון חייב לקבל אישור ביהמ"ש בתוקף פס"ד וזאת על פי חוק יחסי ממון. בעוד הסכם ממון בין ידועים בציבור אשר חוק יחסי ממון אינו חל עליהם אינו חייב באישור ביהמ"ש על מנת שיהיה בתוקף. 

הסכם בין יורשים
הסכם בין יורשים, המכונה גם "הסכם חלוקת עזבון", נערך כאשר היורשים, בין אם לפי הדין ובין אם לפי צוואה, מעוניינים לחלק ביניהם את נכסי העיזבון באופן שונה מכפי שנקבע בדין או בצוואה. כך קובע סעיף 110(א) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. בדרך זו יוכל כל אחד מהיורשים לקבל חלק שונה או פריט רכוש שונה מאלו המגיעים לו לפי צו הירושה או לפי צו קיום הצוואה. המניעים לעריכת הסכם זה הינם שיקולי מס או כאשר אחד היורשים מעוניין מאד להיות הבעלים הבלעדי של רכוש שהינו בעל ערך רגשי מיוחד עבורו וכיו"ב. אין צורך בקבלת אישור ביהמ"ש לעריכת הסכם זה על מנת להכניסו לתוקף ואולם הוא צריך להיערך כשטר לכל דבר ועניין יתר הוראות על מנת שיהיה בתוקף חוקי.

עומדים בפני החלטה? מתלבטים?

נשמח לספק לכם יעוץ מקצועי וחסוי בכל נושא הקשור להסכמים במשפחה.