מזונות ילדים

המצב המשפטי, גילאי תשלום וחישוב דמי המזונות

בתאריך 19.7.17 קבע ביהמ"ש העליון בפסק דין תקדימי (בע"מ 919/15) הלכה חדשה ומהפכנית בנושא מזונות ילדים בגילאי 15-6, לפיה, שני ההורים נושאים יחד בחובת תשלום דמי מזונות כלפי ילדיהם. חישוב דמי מזונות מתייחס מעתה להכנסות שני ההורים ולחלוקת זמני השהות בפועל, כאשר כל מקרה ונסיבותיו ייבדקו לגופם.

למרות שפס"ד בעליון, התייחס למצב של משמורת משותפת, בחלוקה פיסית שווה של נטל הסדרי השהייה, בין ההורים, כאשר יכולות ההשתכרות של שני הצדדים דומות, ניתן להחיל אותו גם במקרים אחרים. יש לערוך חישוב של דמי מזונות לפי העקרונות הכלליים שנקבעו בו.

לאחר ההלכה בעליון, אשר שינתה את סדרי העולם, מתפתחת פסיקה לפיה גם במשמורת שאינה משותפת תחול ההלכה בבחינת הפרמטרים השונים, שיפורטו להלן.

עד לפסק הדין חובת תשלום דמי מזונות עבור ילדים בגילאי 15-6, הוטלה על האב בלבד מכוח הוראות הדין האישי – דתי. מגיל 15 והלאה, חובה זו חלה על שני ההורים, רק לגבי הצרכים הנוספים (מזונות מ"דין צדקה"), בהתחשב במצבם הכלכלי, מקורות הכנסתם השונים ועוד.

המצב המשפטי

פס"ד בעליון, משנה את המצב המשפטי הקודם לפיו חלה על האב חבות מוחלטת ביחס לצרכים הכרחיים של הילדים עד גיל 15 שנים ורק לאחר מכן שוויוני עד גיל 18 מדיני צדקה.

עפ"י פס"ד בעליון, מגיל 6 ומעלה לא יהיה הבדל בין צרכים הכרחיים לצרכים מדין צדקה והדבר יבחן באופן שוויוני בין הורים יהודים.

מקובל להבחין בין שני סוגים של מזונות ילדים: האחד, מזונות עבור הצרכים האישיים הבסיסיים כגון: מגורים, מזון, לבוש והנעלה. הסוג השני נקרא מזונות מ"דין צדקה" ומתייחס לחוגי העשרה, מתנות, דמי כיס, בילויים וחופשות.

גילאי התשלום

השאלה עד איזה גיל משלמים מזונות היא משמעותית ובעלת השלכות כלכליות ישירות על ההורים. שכן, עד לגיל 6 חובת תשלום היא כולה על האב.

דמי מזונות מגיל 18 או בסיום לימודי התיכון ישולמו בחלק של 1/3 עד לאחר תום תקופת השירות הצבאי או במקרים המתאימים סיום השירות הלאומי.

כיצד מחשבים את המזונות?

עקב בע"מ 919/15, יבחן ביהמ"ש שבפניו יתברר העניין את הנסיבות לגופו של כל עניין. ילקחו בחשבון מס' דברים: צרכי הילדים כפי שהורגלו ערב הפירוד, צרכים תלויי שהות הכוללים מזון כלכלה מדור והחזקתו, צרכים שאינם תלויי שהות וצרכים חריגים. היכולות הכלכליות של הצדדים, הכנסות פנויות ובחינת כל מקורות הרכוש שעומדים בפני כל הורה בהינתן היחס ביכולת הכלכלית של כ"א מההורים. חלוקת הסדרי שהות בפועל וקביעת גובה החיוב בהתאם.

על החיובים האמורים יש להוסיף השתתפות בהוצאות חינוך ובריאות חריגות לפי יחס ההכנסות שנקבע לעיל בין ההורים ללא התחשבות בשהות מאחר ואין מדובר בצרכים תלויי שהות.

חשוב לציין, כי חישוב מזונות ילדים לאחר ההלכה הקובעת נערך לפי נסיבות המקרה הספציפי, בהתאם לערכאה השיפוטית בה מדובר. על הדיין או השופט נתונה הסמכות להפעיל שיקול דעת ולאזן בין המשתנים השונים, כאשר ישנה זכות ערעור על השיעור שנקבע.

שוויון בנטל

אנו עדים כיום למגמה בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה לערוך איזון בין ההורים בתשלום המזונות ולבדוק את היכולת הכלכלית וההכנסות של שניהם. זאת, למרות שבתי הדין הדתיים רואים באב כאחראי על כלכלת הילדים כפי שנקבע בדין תורה.

השאלה הנשאלת האם פס"ד בעליון מחיל את ההלכה רטרוספקטיבית על תיקים שבהם ניתנו פסקי דין או אושר הסכם גירושין.

פס"ד של בית המשפט למשפחה בפתח תקווה מיום 1.7.18 קבע כי ההלכה החדשה נחשבת שינוי נסיבות מהותי ומספקת לאבות עילה לבקש הפחתה בשיעור המזונות. זאת, בניגוד למצב הנהוג לפיו אבות היו רשאים לבקש הפחתת גובה המזונות בכפוף להוכחה של שינוי נסיבות מהותי אם בשל משבר כלכלי חמור, נסיבות מיוחדות של הילדים ועוד.

פסיקת ביהמ"ש עוברת שינויים רבים לאחר פס"ד בעליון וכיום לנוכח פסיקת ביהמ"ש כל תביעה להפחתה או ביטול מזונות מפס"ד שניתן ע"י ביהמ"ש במרוכך יותר מהסכם גירושין, ביהמ"ש נוטה לרף נמוך יותר בשינוי הנסיבות המהותי הנדרש וכיום נדרש שינוי נסיבות עובדתי בלבד וככל שיש ייבחנו המזונות על פי הלכת ביהמ"ש העליון החדשה.

זקוקים לעזרה? השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!​

פרטים נוספים